Oldenzaal: historie, bourgondisch en sfeervol

Oldenzaal is niet alleen een gemeente, maar ook een stad in Twente met de prachtige grote St. Plechelmusbasiliek in het stadshart. Het is zelfs de oudste stad van Twente en dat merk je aan de rijke historie en de monumentale panden. De Watertoren, historisch museum Het Palthe Huis en Villa de Hulst (uit 1865): stuk voor stuk uniek in Oldenzaal en een bezoekje waard. Een stad die niet alleen bekend staat om de historie, maar ook de bourgondische sfeer.

image alt

Sfeervolle Hanzestad

Oldenzaal wordt niet alléén een Hanzestad genoemd, maar ook één keer per jaar de ‘Boeskoolstad’. Tijdens de carnavalsperiode staat de stad in het teken van bourgondische gezelligheid onder deze naam. De rest van het jaar is er ook genoeg te beleven. Zodra de zon schijnt zitten de terrassen op de Groote markt bomvol en worden de winkelstraatjes goed bezocht. Naast rondstruinen in het centrum, kun je er heerlijk lunchen, borrelen en dineren. Of ga lekker naar Stadstheater De Bond of het Filmhuis. Genoeg te doen!

image alt

Parken, bossen en meren

Oldenzaal is ook een heel groene gemeente, wat het een fijne plek maakt om te wonen, werken en leven. Groene parken, bossen, weilanden, beken en vijvers; in en rondom de gemeente Oldenzaal vind je volop natuur. Ideaal als je houdt van fietsen, wandelen of buitensporten. Er zijn vele mooie wandel- en fietsroutes te vinden. Trek je wandelschoenen aan en loop over de mooie bospaden en landwegen door de sfeervolle landgoederen Boerskotten, Duivelshof, Grevenmaat, Het Beernink en Koppelboer. Ga wandelen in Het Kalheupinkpark of een dagje naar Recreatiegebied Het Hulsbeek. Aanrader!

image alt

Rijke geschiedenis

Wil je meer weten over Oldenzaal en de rijke historie dan kun je het beste naar Museum Palthe Huis gaan. De eerste sporen van bewoners in en rond Oldenzaal stammen zelfs nog uit 4500 jaar voor Christus. Je kunt begrijpen dat er dus genoeg te vertellen is over deze Hanzestad. Een parel midden op de Groote Markt is natuurlijk de Sint-Plechelmusbasiliek, gebouwd in de 12e eeuw en gewijd aan de heilige Plechelmus, een monnik uit de 8e eeuw. Tijdens een van de stadswandelingen, zoals rondje Oldenzaal, die georganiseerd worden in het centrum kun je er alles over horen.

Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Ook wonen in Stakenbeek? Bekijk het woningaanbod